Dibek Kahvesi Nedir?
Dibek kahvesini daha önce denediniz mi? Son bir iki yıl içerisinde çok daha sık karşımıza çıkan bu kahveye ben gerçekten bayılıyorum. Bu güzel tadının ve yumuşak içiminin sırrı Türk kahvesi ve çeşitli bitkilerin karışımından oluşmuş olmasıdır. Dibek kahvesini biraz daha yakından inceleyelim hepimizin daha çok fikri olsun.
Dibek kahvesi yapılışı ve içeriği ile son zamanlarda herkesin dilinde, farklı bir içimi olmasıyla dikkatleri üzerine toplamış durumda. Üstelik en başta tercih edilen kahveler arasında girmek için de hızla yükseliyor gibi görünüyor. Aslında dibek kahvesi Osmanlı zamanlarından günümüze miras olarak gelen Türk kahvesi ve çeşitli bitkilerin dibekte el emeğiyle dövülerek karıştırılmasıyla oluşuyor.
Dibek Ne Demek?
Dibek kelime anlamıyla aslında bir kahve değildir. “Dövme şekli, dövülmüş olan” anlamında kullanılan bir kelimedir. Ayrıca taştan veya ağaçtan yapılmış, tahıl ayıklama ve tahıl ve benzeri şeyleri ezmede kullanılan büyük havan anlamındadır.
Dibek Kahvesinin Tarihi
Bosna ve Osmanlı’da yaygın olarak kullanılan dibek kahvesi 19. Yüzyıla kadar devam etti. Bu zamanlarda dibek kuyuları adı ile kullanılan kuyular vardı ancak zaman içerisinde yok oldu. Dibek kuyularının ortadan kalkmasıyla dibeklerde yapılan kahvenin de şekli değişti. Ancak kullanılan malzemeler hala aynı.
Bugün dibek kahvesi olarak adlandırılan kahve, içerisinde bulunan karışımların lezzeti ile bizleri kendine hayran bırakıyor.
Dibek Kahvesi Nasıl Pişirilir?
Aslında dibek kahvesi pişirmek de Türk kahvesi pişirmeye benzer. Sizin için adım adım dibek kahvesi pişirmeyi anlatacağım. Bence bu gün bir fincan da dibek kahvesi içelim ne dersiniz?
1.Kişi sayısı kadar fincan ile suyu cezveye boşaltın.
2.Cezveye kişi başına bir kaşık olacak şekilde dibek kahvesi ile yarım tatlı kaşığı Türk kahvesi ilave edin.
3.İsteğinize bağlı şeker ekleyin. Orta şekerli bir dibek kahvesi için kişi sayısından bir fazla olacak şekilde kesme şeker ekleyebilirsiniz.
4.Hazırladığınız kahveyi ateşe koymadan önce iyice karıştırın.
5.Kısık ateşte köpürünceye kadar hiç kaşık sokmadan ve karıştırmadan bekleyin.
6.Kahve köpüklenmeye başladığında üzerindeki köpükleri fincanlara bölün tekrar ateşe koyun.
7.Dibek kahvesi biraz yükselmeye başladığında cezveden alın ve fincanlara tamamen boşaltın.
Afiyet olsun…